1- دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- موسسه ملی تحقیقات سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران ، zh-abdi@sina.tums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی هرمزگان
چکیده: (10960 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: بهداشتی کردن دستها یکی از راهکارهای ساده و مهم برای پیشگیری از عفونت بیمارستانی است، اما شواهد موجود بر عدم اجرای کامل این رفتار توسط کارکنان بهداشتی و درمانی دلالت دارد. در مطالعه حاضر سعی شد با بهرهگیری از مفاهیم تئوری رفتار برنامهریزی شده و با بکارگیری رویکرد کیفی عوامل تأثیرگذار بر اجرای این رفتار توسط کارکنان در بخشهای مراقبت ویژه مورد مطالعه قرار گیرد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع کیفی بود که در سالهای 92-1391 اجرا شد. در این مطالعه با 42 نفر از پزشکان، پرستاران، دانشجویان پزشکی و پرستاری مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته صورت گرفت. دادهها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی تحلیل شدند.
نتایج: یافتههای این پژوهش نشان داد که دلیل اصلی شستشوی دست توسط کارکنان بهداشتی و درمانی محافظت از خود در برابر خطر انتقال عفونت و پاک کردن دستها از آلودگیهای آشکار بود. شرکتکنندگان عواملی همچون آگاهی و دانش، وجود کنترلهای رسمی و غیر رسمی، تبعیت افراد ارشد، و هنجارهای گروهی موجود را از جمله عوامل تأثیرگذار بر اجرای رفتار بهداشتی کردن دستها برشمردند. کمبود منابع و تجهیزات، بارکاری بالا، بی توجهی، و طراحی نامناسب فضاها به عنوان مهمترین موانع اجرای این رفتار شناسایی شدند.
نتیجهگیری: عوامل متعددی بر رعایت اصول بهداشتی کردن دستها توسط کارکنان تأثیرگذارند. شناسایی عوامل ترغیب-کننده و بازدارنده رفتار بهداشتی کردن دستها در کارکنان بخش سلامت میتواند مسئولان مربوطه را در زمینه اتخاذ راهکارهای مناسب جهت ترویج این رفتار یاری نماید.
نوع مطالعه:
مقاله ی اصیل |
موضوع مقاله:
کیفیت خدمات و ایمنی بیمار در بیمارستان دریافت: 1392/8/12 | پذیرش: 1393/5/14 | انتشار: 1393/12/10