دوره 11، شماره 1 - ( 1-1391 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 88-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaei M, Ghahramani F, Sadravi G. Comparison study of quality control standards between private and public medical diagnostic laboratories in Shiraz- 2011. jhosp 2012; 11 (1) :83-88
امین رضایی محمد، قهرمانی فریبا، صدروی غلامعباس. مقایسه رعایت استانداردها بر اساس چک لیست ارزیابی کنترل کیفیت در آزمایشگاههای تشخیص طبی خصوصی و مراکز آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1390. بیمارستان. 1391; 11 (1) :83-88

1- دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
2- دانشکده بهداشت وتغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، ghahramani@sums.ac.ir
3- اداره امور آزمایشگاههای دانشگاه علوم پزشکی شیراز
زمینه و هدف: آزمایشگاههای تشخیص طبی نقش مهمی در تشخیص ، درمان و پیشگیری از بیماری ها دارند و امروزه بدون استفاده از آزمایشگاههای تشخیص طبی ، حفظ سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع بیماری‌های عفونی و ژنتیکی امکان‌پذیر نیست. در این مطالعه رعایت الزامات تعیین شده توسط وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی با توجه به چک لیست کنترل کیفی در آزمایشگاههای خصوصی و دولتی بررسی شدند.
مواد و روشها: نوع مطالعه ، مقطعی تحلیلی است. در این مطالعه 16 آزمایشگاه تشخیص طبی مراکز آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و 20 آزمایشگاه خصوصی انتخاب و از نظر رعایت استاندارد کنترل کیفیت مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
نتایج: از بین 12 شاخص چک لیست در دو گروه آزمایشگاه بیشترین امتیاز مربوط به الزامات و مقررات آزمایشگاههای تشخیص طبی به ترتیب 100% و 93% در آزمایشگاههای خصوصی و دولتی وکمترین امتیاز مربوط به کنترل کیفیت انجام آزمایش به ترتیب 82 و75/7 درصد در آزمایشگاههای خصوصی و دولتی بود. در این مطالعه میانگین امتیاز آزمایشگاههای دولتی در اکثر موارد چک لیست پایین تر از خصوصی بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان دادکه امتیاز آزمایشگاههای خصوصی و دولتی هردو پایین تر از استاندارد بوده و آزمایشگاهای دولتی امتیاز پایین تری نسبت به آزمایشگاههای خصوصی داشتند. در آزمایشگاههای خصوصی باید در زمینه شناسایی و رسیدگی به خطاها و در آزمایشگاههای دولتی در مورد کنترل کیفیت انجام آزمایش توجه بیشتری مبذول گردد.

دریافت: 1390/7/26 | پذیرش: 1390/10/6 | انتشار: 1392/7/15