دوره 12، شماره 2 - ( 6-1392 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 90-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dinmohammadi M, Hushmand A, Cheraghi M, Peyrovi H. Oppression in Nursing Profession and The Way of its Management. jhosp 2013; 12 (2) :81-90
دین محمدی محمدرضا، هوشمند عباس، چراغی محمدعلی، پیروی حمید. پدیده سلطه گری/ سلطه پذیری Oppression در حرفه پرستاری و چگونگی مدیریت آن. بیمارستان. 1392; 12 (2) :81-90

1- عضو هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان ، mdinmohammadi@yahoo.com
2- عضو هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- استادیارPh.D، عضو هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دانشیارPh.D، عضو هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران

زمینه و هدف: سلطه گری/ سلطه پذیری به عنوان پدیده ای شایع در میان اغلب پرستاران در مسیر حرفه ای می تواند ریشه در ساختارهای تاریخی؛ فرهنگی- اجتماعی، سیاسی و اقتصادی هر کشور داشته باشد. هدف این مقاله نقد و تحلیل پدیده سلطه گری/ سلطه پذیری در ادبیات پرستاری و چگونگی مدیریت آن در حرفه پرستاری است. مواد و روش ها: در این مطالعه مروری، واژه های سلطه گری/ سلطه پذیری، پرستار و پرستاری در بانک های اطلاعات علمی (Pub Med, CINAHL & Ovid) به شکل نظامند مورد جستجو قرار گرفت. در نهایت 31 مقاله منتشر شده در دو دهه اخیر انتخاب و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: این مطالعه ابتدا به واژه شناسی مفهوم سلطه گری/ سلطه پذیری، پیشینه تاریخی، ویژگی ها و پیامدهای آن پرداخته و در ادامه به معرفی مدل ها و نظریه های موجود، راهکارهایی پیشگیری و مدیریت این پدیده در محیط های کاری پرستاران می پردازد. نتیجه گیری: وجود ساختارهای سلسله مراتبی در محیط‌های بیمارستانی شرایط مساعدی را برای بروز پدیده اپرشن فراهم می‌ کند. حضور و تداوم این پدیده و پیامد های آن اثرات جبران ناپذیری بر حرفه پرستاری، سازمان‌های کاری و به ویژه بیماران و کیفیت ارائه مراقبت می گذارد. اتخاذ راهبردهای عملی و موثر در قالب اقدامات حمایتی، آگاهی بخشی، آموزشی و تدابیر مدیریتی از سوی مسئولین و سازمان های مربوطه می تواند فضای سازنده‌ای خلق ‌نمایند که وحدت و انسجام حرفه ای، خودباوری و توانمند سازی پرستاران را در پی داشته باشد.

نوع مطالعه: مقاله مروری |
دریافت: 1391/8/16 | پذیرش: 1391/11/21 | انتشار: 1395/10/11