دوره 14، شماره 2 - ( 5-1394 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 126-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabatabaee S S, GHamari M R, SHarifi T, Kalhor R, Asadi M. Assessing the Rate and Type of Nurses' Medication Errors A Case Study in a Non-Public Hospital. jhosp 2015; 14 (2) :119-126
طباطبایی سیدسعید، قمری محمدرضا، شریفی طاهره، کلهر روح اله، اسدی محبوبه. بررسی میزان و نوع خطاهای داروئی پرستاران مطالعه موردی در یک بیمارستان غیردولتی. بیمارستان. 1394; 14 (2) :119-126

1- مرکز تحقیقات مدیریت ااطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
2- کارشناس ارشدمدیریت دولتی د انشگاه علوم پزشکی مشهد
3- مرکز تحقیقات مدیریت ارائه خدمات سلامت پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
4- مرکز عوامل اجتماعی موثر بر سلامت علوم پزشکی قزوین
5- کارشناس ارشدمدیریت دولتی مرکز تحقیقات ایمنی بیمار ، asadimh2@mums.ac.ir

زمینه و هدف: ایمنی بیمار یکی از شاخص های مهم در کنترل کیفیت خدمات سلامت است . شایعترین علت تهدید کننده این ایمنی، خطاهای پزشکی بویژه اشتباهات دارویی می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان و نوع  خطاهای داروئی  پرستاران انجام شد.

مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و مقطعی بود که در یکی از بیمارستان­های غیردولتی شمال شرق کشور انجام گرفت. بیمارستان مورد مطالعه، با 180 تخت فعال در بخش های جراحی عمومی، زنان و زایمان، نوزادن، قلب، آنژیوگرافی،سی سی یو، آی سی یو و ان آی سی یو است. به علت محدود بودن جامعه آماری، کلیه پرستاران شاغل در بخشهای بستری ( 97نفر) به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که از دو قسمت اصلی (اطلاعات دموگرافیکی و اطلاعات مربوط به خطاهای دارویی) تشکیل شده بود. این پرسشنامه از نظر پایایی و روایی به تایید رسید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری تحلیلی نظیر T-TEST و ANOVA با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

نتایج: از بین پرستاران مورد مطالعه،‌76 نفر(3/78%) زن و 21 نفر (7/21%) مرد بودند. میانگین سن و سابقه کار پرستاران به ترتیب 3/29 و 7/8 سال بود. سه خطایِ دادن دارو به بیمار بدون تجویز پزشک، عدم توجه به عوارض ناشی از خطاهای دارویی و دادن دارو دیرتر یا زودتر از موعد مقرر به ترتیب با اختصاص اعداد 136(7/23%)، 134(4/23%) و 128(4/22%) بیشترین فراوانی و دادن دارو تاریخ انقضاء گذشته به بیمار، دادن داروی اشتباه به بیمار و ندادن داروی تجویز شده به بیمار به ترتیب با اختصاص اعداد 4(7/0%)، 5(9/0%) و 6(1/1%) کمترین فراوانی را در بین خطاهای دارویی به خود اختصاص دادند.

نتیجه گیری: مدیران پرستاری باید جهت کاهش خطاهای دارویی به برگزاری کلاس های ضمن خدمت برای  پرستاران، اصلاح فرآیندهای پرستاری و ارتقاء نگرش آنها نسبت به اهمیت ایمنی بیمار توجه بیشتری داشته باشند.

نوع مطالعه: مطالعه ی موردی | موضوع مقاله: کیفیت خدمات و ایمنی بیمار در بیمارستان
دریافت: 1392/11/20 | پذیرش: 1394/4/1 | انتشار: 1394/5/28