دوره 14، شماره 3 - ( 6-1394 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 32-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khodamoradi A, Rashidian A, Aghlmand S, Arab M. Informal Payments in Health Sector and Policies to Deal With (A Review Study). jhosp 2015; 14 (3) :23-32
خدامرادی عبدالواحد، رشیدیان آرش، عقلمند سیامک، عرب محمد. پرداخت های غیررسمی در بخش سلامت و سیاست های مقابله با آن (یک مطالعه مروری). بیمارستان. 1394; 14 (3) :23-32

1- گروه مدیریت و اقتصاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه مدیریت و اقتصاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ، arashidian@sina.tums.ac.ir
3- دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه

زمینه و هدف: پرداخت غیررسمی پرداختهایی هستند که به افراد یا سازمان ارائه دهنده سلامت به صورت نقدی یا غیر نقدی، پرداخت می شود و این پرداختها خارج از کانالهای پرداخت رسمی شکل می گیرند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی شکلهای پرداخت غیررسمی، علل و اثرات این پرداخت ها و سیاست های مقابله با آن می باشد.

مواد و روش ها: این مقاله یک مطالعه مروری بود و مقالات مرتبط با موضوع از متون منتشر شده و سایت‌های معتبر (,Medlib , SID ,Pub Med, Science Direct Google Scholar)با استفاده از کلیدواژه‌های (informal payment ,unofficial payment) و معادل‌های فارسی جستجو گردید و 128 مقاله یافت شد. مقاله‌های بدست آمده بصورت مرحله به مرحله مطالعه و پالایش شد. و در نهایت 20 مقاله مرتبط با اهداف مطالعه انتخاب گردید.

نتایج: یافته ها این مطالعه در 5 بخش مهم،تعریف و شکل پرداخت غیررسمی، علل وجود پرداخت های غیررسمی، اثرات پرداخت غیررسمی، آمار پرداخت غیررسمی در جهان و ایران و سیاستهای مقابله با پرداخت غیررسمی آورده شده است.

نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای پرداختهای غیررسمی و اثرات منفی شدید بر عدالت و حاکمیت خوب، سیاستگذاران بایستی بر این موضوع و وسیلهای برای تضعیف این عمل تمرکز کنند. هرچند استراتژی ها برای کنترل پرداخت غیررسمی محدود میباشد استراتژی های تنظیم پرداخت حقوق و مزایا و تعرفه های پزشکی، تنظیم قوانین و مقررات برای مقابله با پرداخت های غیررسمی، ایجاد انگیزه و مسولیت در کارکنان سلامت و تغییر در ادراکات جامعه پیشنهاد می شود.

نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: مدیریت مالی و اقتصاد در بیمارستان
دریافت: 1393/3/1 | پذیرش: 1394/5/14 | انتشار: 1394/6/29