دوره 15، شماره 3 - ( 5-1395 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 81-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zangiabadi A, Saidpour S. Analysis of the Spatial Distribution of Hospitals and its Optimum Locating of Saqqez City in 2014. jhosp 2016; 15 (3) :73-81
زنگی آبادی علی، سعیدپور شراره. تحلیل فضایی پراکنش بیمارستان‌های شهر سقز و مکان‌یابی بهینۀ آن در سال 1393. بیمارستان. 1395; 15 (3) :73-81

1- دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان
2- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان ، sh.saidpour@gmail.com

زمینه و هدف: موضوع دسترسی به خدمات شهری ازجمله مسائل مهمی است که ابعاد گوناگون امور شهری را تحت تأثیر قرار می­دهد. در برخی مواقع عدم دسترسی مناسب به برخی کاربری‌ها، سلامت افراد را نیز در معرض خطر می‌اندازد. خدمات بهداشتی- درمانی به ویژه بیمارستان‌ها نمونه‌ای ازاین‌دست است که الزام در دسترسی به‌موقع و مناسب به آن، برای تمامی افراد جامعه ضروری است. هدف از این پژوهش تحلیل پراکنش بیمارستان‌ها در سطح شهر سقز و مکان‌یابی بیمارستان‌های جدید با توجه به کمبود شهر بود.

مواد و روش‌ها: روش انجام تحقیق توصیفی- تحلیلی بود. به منظور طبقه‌بندی و تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از مدل AHP، و مدل تحلیل شبکه استفاده‌شد. همچنین از نرم‌افزارهای ARC/GIS و Expert choice جهت ترسیم لایه‌ها بهره گرفته‌شد.

نتایج: با توجه به بررسی‌های به‌عمل‌آمده از نحوۀ توزیع بیمارستان‌های موجود و تعیین شعاع عملکردی استاندارد آن‌ها 93/62 درصد از مساحت شهر خارج از محدودۀ دسترسی به بیمارستان‌ها بود.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که بیمارستان‌های شهر سقز از نظر سازگاری با سایر کاربری‌ها و همچنین از نظر دسترسی، نامتناسب است. لذا با تلفیق لایه‌های مختلف کاربری‌های تأثیرگذار، نقشه نهایی فضاهای بهینه جهت احداث بیمارستان‌های جدید در 5 دسته از بسیار خوب تا بسیار ضعیف تقسیم‌بندی و پیشنهاد گردید.

نوع مطالعه: مطالعه ی موردی | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1394/8/30 | پذیرش: 1395/4/1 | انتشار: 1395/5/16