دوره 16، شماره 4 - ( 11-1396 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 82-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nouri S, Riahi L, Hajinabi K, Jahangiri K. Resource Allocation Criteria for Health Care System Regulation: A Comprehensive Review of the Literature. jhosp 2018; 16 (4) :73-82
نوری سمیه، ریاحی لیلا، حاجی نبی کامران، جهانگیری کتایون. معیارهای تخصیص منابع برای تنظیم نظام مراقبت‌های سلامت (مرور جامع مطالعات) . بیمارستان. 1396; 16 (4) :73-82

1- دانشجوی دکتری، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران
2- استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران، (*نویسنده مسئول)، آدرس الکترونیکی: l.riahi@srbiau.ac.ir
3- استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران
4- دانشیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران

زمینه و هدف: اولویت‌بندی و تخصیص منابع از مهم‌ترین موضوعات بخش سلامت بوده و عادلانه بودن آن‌ها نیازمند در نظر گرفتن معیارهای مختلفی است. این مطالعه به‌منظور شناسایی معیارهای مورداستفاده برای اولویت‌بندی و تخصیص منابع در نظام‌های سلامت دنیا از طریق مرور جامع مطالعات به انجام رسید.
مواد و روش‌ها: سه پایگاه معتبر Cochrane Library،PubMed  و SCOPUS از سال 2005 تا 10 اکتبر 2016 به شکل نظام‌مند مورد جستجو قرار گرفتند. مقالات انگلیسی زبانی که دارای معیارهای کمی یا کیفی مدون و مشخص در حوزه تخصیص منابع در بخش سلامت بودند وارد مطالعه شدند. داده‌های به‌دست‌آمده به‌صورت تماتیک سنتز شدند.
نتایج: درمجموع 9162 مقاله استخراج شد. در ابتدای بررسی مقالات واردشده، 9089 مقاله به دلیل تکراری بودن و نیز براساس عنوان مطالعه حذف شدند. چکیده مقالات باقی‌مانده (76 مقاله) بررسی و 17 مقاله حذف شد. متن کامل 59 مقاله باقی‌مانده بررسی و بر اساس انطباق با معیارهای ورود، تعداد 34 مقاله دیگر نیز حذف شد و درنهایت 25 مقاله وارد فاز نهایی مطالعه شدند. معیارهای مورداستفاده در مقالات در چهار بُعد اقتصادی، مدیریتی، ساختاری و زمینه‌ای قرار گرفتند. از بین معیارهای ابعاد اقتصادی، مدیریتی، ساختاری و زمینه‌ای بیشترین فراوانی به ترتیب مربوط به معیارهای هزینه، اهداف نظام سلامت، ظرفیت محلی و وضعیت بیماری‌ها بود.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه مهمترین معیارهای مورد استفاده توسط سیاستگذاران و تصمیم‌گیران نظام سلامت در سطح دنیا به هنگام اولویتبندی و تخصیص منابع، استخراج شدند. نتایج نشان داد که در سطح دنیا، اولویت‌بندی و تخصیص منابع در نظام سلامت بیشتر بر اساس معیارهایی مانند هزینه اثربخشی، وضعیت بیماری، عدالت/ برابری و نیاز صورت می‌گیرد.

نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: مدیریت مالی و اقتصاد در بیمارستان
دریافت: 1396/3/13 | پذیرش: 1396/9/22 | انتشار: 1396/11/3