دوره 17، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 47-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Firouzi Jahantigh F, ghaderi M. Location of the Aerial Ambulances Using Combination of Fuzzy ANP and Fuzzy Dematel in the Environment of ArcGIS: A Case study in Sistan and Baluchestan province. jhosp 2018; 17 (2) :33-47
فیروزی جهانتیغ فرزاد، قادری مجتبی. مکان یابی آمبولانس های هوایی با استفاده از تلفیق Fuzzy ANP و Dematel Fuzzy در محیط ArcGIS یک مطالعه موردی از استان سیستان و بلوچستان . بیمارستان. 1397; 17 (2) :33-47

1- استادیار بخش مهندسی صنایع، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
2- کارشناسی ارشد بخش مهندسی صنایع، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران؛ (*نویسنده مسئول)، آدرس الکترونیکی mojtaba_ghaderi @pgs.usb.ac.ir

زمینه و هدف: اورژانس هوایی با توجه به‌سرعت بالا، دسترسی به مناطق صعب‌العبور، امکان جابجایی بیماران بیشتر، ارائه کیفیت درمان بالاتر به بیمار در حال­ حمل و همچنین دسترسی به بیمارستان بدون مشکلاتی همچون ترافیک و تصادفات ناگهانی، یکی از مهم‌ترین و مؤثرترین انواع اورژانس­ها در بخش بهداشت و درمان به شمار می­رود. بنابراین مکان­یابی صحیح با توجه به اصول علمی کارایی اورژانس­های هوایی را می­افزاید.
 مواد و روش­ها: پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر به منزله پژوهش کاربردی در استان سیستان و بلوچستان در بازه زمانی سال 1395 انجام شد. در ابتدا، شاخص­های تاثیرگذار در مکان­یابی آمبولانس­ها شناسایی شدند. سپس با بهره­گیری از رویکرد تحلیل تصمیم­گیری چندمعیاری و به کارگیری مدل فرآیند تحلیل شبکه­ای فازی در کنار تکنیک دیمتل فازی و تلفیق با سیستم اطلاعات جغرافیایی مکان­یابی انجام شد.
نتایج: معیارهای انتخاب بهترین نقاط استقرار آمبولانس­های هوایی در استان سیستان و بلوچستان، نزدیکی به راه­­های مواصلاتی، شیب مناسب منطقه، نزدیکی به مراکز پرجمعیت، نزدیکی به معابر پرخطر و فاصله مناسب از مراکز خدمات فوریت­های پزشکی در نظر گرفته شده­اند. وزن­های خروجی تکنیک به کارگرفته شده برای اثر­دادن در نرم­افزار GIS، به ترتیب به ترتیب 244/0، 083/0، 435/0، 182/0 و 057/0 محاسبه شدند.
نتیجه­ گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که تعداد و سطح پوشش پایگاه­های آمبولانس­ هوایی در شهرها و جاده­های استان سیستان و بلوچستان مناسب نیستند. لذا نقشه حاصل از تلفیق فازی لایه­ های اطلاعاتی عوامل موثر شناسایی شده نشان می­دهد که محدوده شهرهای زابل و ایرانشهر بهترین وضعیت معیارهای انتخابی را جهت تاسیس پایگاه­های اورژانس هوایی در سطح استان سیستان و بلوچستان دارند

متن کامل [PDF 1767 kb]   (1910 دریافت)
نوع مطالعه: مقاله ی اصیل | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1396/8/10 | پذیرش: 1397/5/13 | انتشار: 1397/6/10