دوره 17، شماره 4 - ( 11-1397 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 34-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ostadi B, Mokhtarian Daloie R, Sepehri M M. A Developed Method for Handling Uncertainty in Activity - Based Costing for Hospital Services Using Fuzzy Approach. jhosp 2019; 17 (4) :19-34
استادی بختیار، مختاریان دلوئی رضا، سپهری محمد مهدی. روشی توسعه یافته برای در نظرگرفتن عدم قطعیت در هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت برای خدمات بیمارستان با رویکرد فازی. بیمارستان. 1397; 17 (4) :19-34

1- استادیار ، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم‌ها، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، (* نویسنده مسئول)، آدرس: تهران، بزرگراه جلال آل احمد، پل نصر، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم‌ها، اتاق 909، آدرس الکترونیکی: bostadi@modares.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، مهندسی سیستم‌های سلامت، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم‌ها، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- استاد ، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم‌ها، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
زمینه و هدف: امروزه بیمارستان‌ها با درخواست‌های زیادی برای ارائه خدمات با‌کیفیت روبرو شده‌اند؛ این درحالیست که هزینه‌های آن‌ها به صورت فزاینده‌ای رو به رشد می‌باشد. این امر ضرورت توجه بیشتر مدیران بیمارستان را به منظور کاهش هزینه‌های خدمات درمانی بارزتر کرده و لزوم استفاده از یک روش هزینه‌یابی دقیق را آشکارتر می‌نماید. هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت اطلاعات مناسبی در زمینه فعالیت‌های مورد‌ نیاز برای ارائه یک خدمت با‌کیفیت فراهم می‌سازد، اما نظر به اینکه مبنای اطلاعات این سیستم تحت شرایط‌ اطمینان ارائه می‌شود، کاربرد آن در شرایط عدم‌اطمینان به شدت کاهش می‌یابد. از اینرو هدف از این مطالعه پیشنهاد چارچوب جدیدی تحت عنوان هزینه‌یابی بر‌مبنای فعالیت فازی (FL-ABC) است.
مواد و روش‌ها: از آنجایی که فرآیند هزینه‌یابی در بیمارستان اغلب تحت شرایط عدم‌قطعیت انجام می‌شود، از منطق‌فازی در مدل ABC به منظور برآورد‌های دقیق‌تر از هزینه‌ها و افزایش قابلیت اطمینان از دقت و صحت نتایج، استفاده شد.
نتایج: مدل پیشنهادی در یک نمونه مربوط به بخش آزمایشگاه بیمارستان بکارگرفته شده و نتایج آن با سیستم ABC مورد مقایسه قرار‌گرفت. نتایج حاصل نشان‌ دهنده بیشترین تفاوت در هزینه‌های تعیین شده به ترتیب در آزمایش‌های بیوشیمی و انگل‌شناسی به ترتیب به ارزش 77708951.89 و 67508112.57 ریال می‌باشد که این تفاوت‌ها در اثر عدم قطعیت در هزینه‌های اختصاص یافته به هر فعالیت ایجاد شده‌اند.
نتیجه‌گیری: سیستم FL-ABC با درنظرگرفتن عدم قطعیت در پارامتر‌های هزینه، تخمین‌های دقیق‌تری از هزینه فعالیت‌ها، تحت شرایط عدم اطمینان فراهم می‌سازد که سبب می‌گردد تا هزینه‌های خدمات درمانی به طور دقیق‌تر قابل شناسایی گردد.
نوع مطالعه: مقاله ی اصیل | موضوع مقاله: مدیریت مالی و اقتصاد در بیمارستان
دریافت: 1397/1/27 | پذیرش: 1397/10/9 | انتشار: 1397/11/6