دوره 19، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zahedi M, Banihashemi S M, Mohammadesmaeil S, Sharifi M. Pathology of electronic health record from the sociological perspective (qualitative research among health experts in 1398). jhosp 2020; 19 (2) :1-16
زاهدی مریم، بنی هاشمی سیدمحسن، محمد اسماعیل صدیقه، شریفی منصور. آسیب‌شناسی پرونده الکترونیکی سلامت از منظر جامعه‌شناختی: تحقیق کیفی در بین متخصصین حوزه سلامت در سال 1398. بیمارستان. 1399; 19 (2) :1-16

1- دانشجوی دکترای جامعه‌شناسی گروه‌های اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران ایران
2- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، تهران، ایران ایمیل: smohsenb@yahoo.com(نویسنده مسئول)
3- دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران.
4- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار، سمنان، ایران
زمینه و هدف: رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات، بر حوزه پزشکی و سلامت نیز تاثیر گذاشته است و استفاده از پرونده الکترونیکی سلامت، درمان، پیشگیری و تشخیص را تسهیل کرده اما مزایا و معایبی نیز دارد که در این تحقیق بدان پرداخته شده است.
مواد و روش‌ها: برای بررسی جامعه­شناختی پرونده الکترونیکی سلامت از روش کیفی و تئوری زمینه­ای استفاده‌شده است. برای رسیدن به تئوری جامع در این زمینه با استفاده از روش اشباع نظری 20 نفر از متخصصین حوزه­های پزشکی، سیاست‌گذاری، جامعه­شناسی و انفورماتیک که با پرونده الکترونیک سلامت آشنا بودند به عنوان جامعه آماری از جامعه هدف انتخاب شدند و با استفاده از کدگذاری سه مرحله­ای باز، محوری و گزینشی مفاهیم و مقولات مهم در هر مرحله استخراج شدند.
نتایج: مهم­ترین نتیجه حاصل از تحقیق چندوجهی بودن تأثیرات پرونده الکترونیکی سلامت است. پرونده الکترونیکی سلامت با تأثیر بر کنش عاطفی و اولویت دادن به داده‌های ثبت‌شده، صمیمت بیمار و پزشک را می‌تواند کاهش داده و نوعی ترس از انگ اجتماعی و افشا را به همراه داشته باشد خصوصاً زمانی که امنیت سیستم، سرمایه­گذاری برای آن و آموزش کارکنان با مشکل مواجه است و تغییرات مداوم مدیران قدرت ریسک­پذیری و تأثیرات مثبت آنان را می­کاهد.
نتیجه‌گیری: برای داشتن یک سیستم درست و استفاده همه­جانیه و فراگیر از پرونده الکترونیکی سلامت تغییرات فرهنگی، مدیریتی و تکنولوژیکی لازم است. بسترسازی فرهنگی در جامعه و در بین افراد، مدیریت ریسک­پذیر و کارآمد و استفاده از سیستم­های یکپارچه اطلاعات در کنار امنیت سیستم می­تواند کارایی آن را افزایش داده و زمینه تحقیق و توسعه و پیشرفت را به همراه داشته باشد
نوع مطالعه: مقاله ی اصیل | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1399/4/1 | پذیرش: 1399/6/6 | انتشار: 1399/6/25