دوره 22، شماره 3 - ( 9-1402 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 249-233 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zargar balaye jame S, Markazi moghaddam N, SHarifnia H, KHoshian M. Estimating the total cost of imaging services of a hospital using the time-driven activity-based costing method (TDABC) in 2018. jhosp 2023; 22 (3) :233-249
زرگر بالای جمع ساناز، مرکزی مقدم نادر، شریف نیا حسام الدین، خوشیان مهرداد. برآورد هزینه تمام شده خدمات تصویربرداری یک بیمارستان با استفاده از روش هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) در سال 1398. بیمارستان. 1402; 22 (3) :233-249

1- دانشیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش. آدرس: ایران، تهران، خ دکتر فاطمی غربی، خ اعتمادزاده، دانشگاه علوم پزشکی ارتش. * نویسنده مسئول مقاله: sanazzargar@gmail.com
2- دانشیار علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، مرکز تحقیقات بهبود کیفیت مراقبت‌های ویژه، بیمارستان مدرس، داننشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
3- استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش.
4- کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارتش.
زمینه و هدف: تصویربرداری پزشکی به دلیل استفاده از تکنولوژی برتر، پرسنل متخصص و رعایت مقررات حفاظتی خاص، یکی از گران­ترین بخش‌های بیمارستان است که تأثیر مستقیمی در تشخیص و درمان بیماری‌ها دارد. هزینه­یابی بر مبنای فعالیت زمانگرا با ایجاد نمای کلی از فعالیت‌های بیمارستان، امکان شناسایی هزینه­ها و مدیریت منابع را با کمترین هزینه و با دقت و سهولت بیشتر فراهم می‌کند. هدف این مطالعه بررسی هزینه تمام شده خدمات و ظرفیت بلااستفاده منابع جهت استفاده مدیران بیمارستان در راهکارهای مدیریت مالی می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی و گذشته‌نگر بر روی آمار و داده‌های حسابداری یک بیمارستان عمومی شهر تهران در سال 1398 انجام شد که با توجه به امکان استفاده از نتایج در مدیریت مالی و مصرف منابع در دسته مطالعات کاربردی قرار می‌گیرد. روش گردآوری داده‌ها شامل بررسی اسناد و صورت‌های مالی و زمان‌سنجی کلیه فعالیت‌های بخش تصویربرداری و محاسبات بروش هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت زمانگرا، با استفاده از نرم‌افزار اکسل و با حذف هزینه منابع بلاستفاده انجام شد.
نتایج: در این مطالعه هزینه تمام شده عمدتاً کمتر از تعرفه مصوب بوده و مؤلفه‌های اصلی آن شامل 34 درصد نیروی انسانی، 23 درصد سربار، 22 درصد تجهیزات و 15 درصد مواد مصرفی بود. یافته­ها نشان داد که تنها 58 درصد مخارج تأمین منابع در تعیین هزینه تمام شده خدمات نقش داشته است.
نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد کاهش ظرفیت بلااستفاده منابع و اصلاح سازمان می‌تواند موجب کاهش هزینه تمام شده خدمات، سودآوری و استفاده بهینه از منابع در جهت افزایش کیفیت خدمات بیمارستانی گردد.
نوع مطالعه: مطالعه ی موردی | موضوع مقاله: مدیریت مالی و اقتصاد در بیمارستان
دریافت: 1401/10/22 | پذیرش: 1402/6/23 | انتشار: 1403/3/22