دوره 22، شماره 3 - ( 9-1402 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 273-262 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arefi M, Firouzijahantigh F. Optimizing the supply chain of kidney allocation to patients waiting for organ transplant. jhosp 2023; 22 (3) :262-273
عارفی محدثه، فیروزی جهانتیغ فرزاد. بهینه‌سازی زنجیره تأمین تخصیص کلیه به بیماران در صف انتظار پیوند عضو. بیمارستان. 1402; 22 (3) :262-273

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.
2- دانشیار گروه مهندسی صنایع، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان،ایران. * نویسنده مسئول مقاله: firouzi@eng.usb.ac.ir
زمینه و هدف: شبکه پیوند اعضا یکی از پیچیده‌ترین و چالش برانگیزترین شبکه‌ها در حوزه سیستم‌های بهداشت و درمان است. در این تحقیق، یک مدل مکان‌یابی سلسله مراتبی سه هدفه پیوند عضو کلیه طراحی شده است. هدف کمینه کردن هم‌زمان، کل زمان و هزینه‌ها و حداکثر کردن برابری جغرافیایی در شبکه عرضه و تقاضا کلیه اهدایی است. حالت‌های مختلف حمل‌ونقل در شبکه نیز تحلیل می‌شود.
مواد و روش‌ها: این مطالعه یک پژوهش کاربردی است که در یک دوره‌ یک‌ ساله در سال 1401 در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است. مدل ریاضی ارائه شده در نرم‌افزار گمز پیاده‌سازی و با روش ترابی ـ حسینی و اپسیلون محدودیت حل شده است.
نتایج: مدل، احداث مکان کاندید واحدهای جمع‌آوری اعضاء و مراکز پیوند را بدون تجهیزات حمل هوایی پیشنهاد کرده است. مدل پیشنهاد می‌کند تنها نقطه کاندیدا شماره 2 مرکز پیوند بیمارستان زابل با تجهیزات حمل هوایی احداث ‌گردد و برای بقیه نقاط پیشنهاد شده، نیازی به احداث و استفاده از اورژانس هوایی نیست.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که شبکه پیوند کلیه طراحی شده، کاربردی و قابل پیاده‌سازی می‌باشد. مدیریت شبکه باعث می‌شود تمامی گیرندگان عضوی که از مرکز استان دور هستند و در نقاط دور افتاده به سر می‌برند به امکانات و تجهیزات لازم برای عمل پیوند در زمان لازم دسترسی داشته باشند.
نوع مطالعه: مطالعه ی موردی | موضوع مقاله: ارتقاء سلامت و درمان بیماران در بیمارستان
دریافت: 1402/5/19 | پذیرش: 1403/1/29 | انتشار: 1403/3/22